niedziela, 4 grudnia 2011

Gdzie jest ta witamina B?



Witaminy z grupy B występują w różnych produktach spożywanych przez człowieka. Warto więc wiedzieć gdzie ich szukać, można też ewentualnie skorzystać z suplementów ale to nie jest to samo co produkt naturalny. Źródła naturalne witamin są najlepiej przyswajane przez ludzki organizm i optymalnie wykorzystane przez niego. Istnieją produkty, które są wspólne dla kilku odmian witamin z grupy B, takich jak: jęczmień, jaja, ziarna słonecznika, groch, papryka i melasa.
A oto główne źródła witaminy B.
Witamina B
Nazwa
Źródło
B1 Tiamina drożdże piwne, brązowy ryż, kiełki pszenicy i soi
B2 Ryboflawina migdały, wątroba i mleko
B3 Niacyna ryby, jaja, drożdże, produkty pełnoziarniste, proso, ryż, migdały, pszenica, nasiona dyni, drób , ryż brązowy, brukselka, maliny, karczochy, seler, brokuły, pieczarki
B5 Kwas pantotenowy grzyby, awokado, brokuły, brązowy ryż, owies i pszenica
B6 Pyroxidine banany, proso, gryka, owies, pszenica, brązowy ryż, krewetki, skorupiaki, homary, mięśni, brązowy ryż, kurczaki, szpinak
B7 Biotyna żółtko jaja, wątroba, ostrygi, rośliny strączkowe i drożdże
B8 Inozytol orzechy, nasiona, brązowy ryż, fasola, ziarna zbóż, rodzynki, kantalupa, banany, owoce cytrusowe
B9 Kwas foliowy jęczmień, brązowy ryż, pszenica, ziarna sezamu, owies, groch, soczewica, fasola mung, por, rzodkiewki, pieczarki, brzoskwinie, gruszki
B12 Kobalamina wątroba, ryby, produkty mleczne. nie ma żadnych źródeł roślinnych witaminy B12
Bp Cholina żółtka jaj, soi, wołowiny, kurczaka, cielęcina, indyk wątroby


Bx PABA wątroba, nerki, drożdże piwne, melasa, produkty pełnoziarniste, otręby, grzyby, szpinak

Kiedy jedzenie jest gotowane w wysokiej temperaturze to proces gotowania spowoduje zniszczenie większości witamin. Najlepszą metodą dla przyrządzania gorących potraw jest gotowanie na parze, które zachowuje więcej witamin. Wskazane jest jednak spożywanie produktów w stanie nieprzetworzonym, bo one zachowują najwięcej swoich walorów spożywczo-leczniczych.

4 komentarze:

  1. Czyli np. jedzenie surowej wątrobki czy nerek bez przetwarzania?

    OdpowiedzUsuń
  2. Czyli jedzenie wątrobki czy nerek na surowo???? ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witamina B9 fajnie jest opisana w tym artykule https://medlabo.pl/witamina-b9-kwas-foliowy-wlasciwosci-zrodla-niedobor-przedawkowanie-interakcje-z-lekami/

    OdpowiedzUsuń